AutozonA

FIAT “el zero” iz Kragujevca

Zanimljivosti, Automobili | 09:00

Novi FIAT-ov automobil koji će ta kompanija proizvoditi u Kragujevcu biće dugačak oko četiri metra i u prednjem dijelu ličiće na aktuelni model ”500”. Sklapanje novog automobila, koji još uvek nosi radni naziv “el zero” (L0), počeće 2012. godine.


Izgled novog FIAT-a do sada je čuvan u tajnosti, a kako se može vidjeti na slikama, “el zero” će preuzeti nekoliko prepoznatljivih karakteristika drugih modela italijanskog proizvođača.

Prednji dio sa maskom hladnjaka i dvostrukim farovima kružnog oblika podsjeća na FIAT 500. Sa modela FIAT Panda i Uno biće preuzete zaštitne lajsne na vratima, kao i crni plastični dodaci na branicima.

Na vratima gepeka i na prednjem dijelu nalaziće se hromirani ukras sa logom italijanske fabrike. FIAT planira da “el zero” proizvodi i u takozvanoj treking varijanti, odnosno izdignutoj crossover verziji sa dodatnim zaštitnim plastičnim elementima na blatobranima i pragovim.

Ideja italijanskog proizvođača jeste da novi automobil bude zamjena za modele FIAT Idea i Lancia Musa.

Kada se 2013. godine bude pojavila “el zero” verzija sa sedam sedišta, ona će na tržištu zameniti i FIAT Multiplu.

Radnici fabrike FIAT u Kragujevcu trenutno prolaze obuku u pogonima te kompanije u Poljskoj i Italiji.

Također, više stotina italijanskih stručnjaka boravi u Srbiji, učestvuje u rekonstrukciji fabrike i rade na montiranju nove opreme koja stiže iz nekoliko zemalja.

U FIAT-u planiraju da do 2015. bude dostignuta godišnja proizvodnja od 200 000 primjeraka modela “el zero”.

Inače, interesantno je da je FIAT u svojoj istoriji već imao model pod imenom "zero" (nula), ali davne 1912. godine. Ovaj automobil, koji se proizvodio se u periodu 1912-1915. godine, imao je 1.8 litarski motor od 18 ks i dostizao je maksimalnu brzinu od 80 km/h. 303LLJ-1