AutozonA

General Motors u Opel ulaže četiri milijarde eura do 2016.

Automobili | 14:20

Uprava General Motorsa (GM) iskoristila je sastanak koji je održan u sjedištu Opela u Rüsselsheimu da naglasi posvećenost američke kompanije tom njemčkom automobilskom brendu. Direktori su tom prilikom odobrili program koji podrazumijeva investicije u vrijednosti četiri milijarde eura u Njemačkoj i u Evropi u periodu do 2016.


- Kao globalnoj automobilskoj kompaniji, GM-u je potrebno snažno prisustvo u Evropi,u pogledu dizajna i razvoja, kao i u pogledu proizvodnje i prodaje - rekao je Dan Akerson, predsjednik i izvršni direktor GM-a, na konferenciji za medije u ADAM Opel Houseu.

On je dodao da je Opel ključan za uspjeh matične kompanije i da uživa punu podršku GM-a. 

Uprava je odabrala Njemačku za svoj redovni sastanak kako bi dobili informacije iz prve ruke o napretku GM-ove 10-godišnje strategije "DRIVE!2022", kao i o izazovnom okruženju u evropskom sektoru automobilske industrije u 2013.

Veliki dio investicija General Motorsa bit će uložen u realizaciju budućih Opelovih modela. Opel do 2016. planira da predstavi 23 nova modela i 13 novih pogonskih sistema, prenosi B92. 

Opel je u vlasništvu General Motorsa od 1929. kada je američka korporacija kupila 80 posto tada najvećeg njemačkog proizvođača automobila, da bi 1931. povećala svoj udio na 100 posto. 303lg3