AutozonA

Protiv leda i mraza pomaže glicerin

Automobili | 07:48

Niske temperature i te kako utiču na automobil, pa je neophodno da se posebno pripremi vozilo za najoštriju zimu, kako ne bi došlo do situacije da se zaledi brava i gumeni kederi na vratima.


Zato je savjet za vlasnike starijih automobila, odnosno onih koji nemaju daljinsko otključavanje, da premažu ključ, brave i kedere glicerinom.


- U ovom zimskom periodu savjet je vozačima da prije nego što krenu sa parkinga uključe motor da radi oko pet minuta. Za to vrijeme treba obrisati prednja, zadnja i bočna stakla i očistiti ih od snijega i leda, te prekontrolisati i metlice na brisačima. Posebno je važno da se metlice brisača „odlijepe“ od stakla jer bi ih led mogao pokidati, ili bi se mogao pokvariti cijeli mehanizam. 

Kederi (dihtung gume) i eventualno ključ premažu prije jakih mrazeva glicerinom, kako se u vrijeme hladnoće ne bi zamrzla brava ili „zalijepila“ vrata tako da ne mogu da se otvore. 

– Također je potrebno da vozači redovno servisiraju automobil, zamijene filter za ulje, gorivo, i polen. Ako vozači nisu postavili zimske pneumatike, sada i te kako to treba da učine. Osim toga, treba provjeriti i pritisak u gumama. Naravno, poželjno je zimske gume postaviti na sva četiri točka kako ne bi došlo do proklizavanja i zanošenja vozila pri kočenju u krivinama.

Prilikom zamjene pneumatika, poželjno je zamijeniti i felne. Stručnjaci to savetuju, kako se ne bi desilo da gume izgube formu i da se felne ne bi oštetile. U ovo vreme treba proveriti amortizere, podesiti i kočnice i centrirati trap. Ispravne kočnice i centriran trap samo će doprinjeti većoj bezbjednosti, jer u suprotnom postoji mogućnost da automobil zbog klizavog kolovoza nekontrolisano promijeni putanju, pa i sleti s puta. 

Proverite i stanje antifriza i, ako je potrebno, zamenite ga. Svaki bolji auto-servis ima aparat za mjerenje koncentracije antifriza u automobilu, pa zato na vrijeme proverite koliko ga ima i u kakvom je stanju. Ukoliko temperatura spadne na minus 20 stepeni Celzijusa, obavezna je promena antifriza. 
Nije na odmet prekontrolisati i tečnost za brisanje šoferšajbne, odnosno pobrinite se da sipate onu koja ne mrzne. Također, nije na odmet imati pri sebi i sprej sa podmazujućim i antikorozivnim svojstvima koji održava brave funkcionalnim. 

Kako bi cijeli automobil, pogotovo onaj stariji, perfektno radio, treba provjeriti i stanje karburatora. Ukoliko je potrebno, zamijenite svjećice. 

Obzirom da se svuda po većim saobraćajnicama posipa so i rizla zbog snijega, stručnjaci savetuju da redovno održavate i „higijenu“ automobila. Nije dovoljno samo oprati karoseriju vozila, već ga treba i temeljno oribati i sa donje strane jer su ovi dijelovi više izloženi dejstvu soli. Kako se zimi po putevima posipa i rizla, koja također može da ošteti neke dijelove u vozilu, jer kamenčići udaraju u donji dio automobila i postepeno oštećuju boju i zaštitu, neophodno je i zbog toga dobro oribati vozilo. U suprotnom, postoji mogućnost da se zbog nepažnje pojavi korozija.

505EČ-3