AutozonA

"Octavia" osvojila pet zvjezdica na Euro NCAP testiranju

Automobili | 14:02

Nova "škoda octavia" osvojila je pet zvjezdica za iznimnu sigurnost na Euro NCAP testiranju, saopćeno je iz ASA Group.


Taj sjajan rezultat potvrđuje odlične performanse sigurnosnih sistema kod ovog modela, a odnose se na zaštitu odraslih putnika, zaštitu djece i zaštitu pješaka. 

Lansiranje modela "škoda octavia combi" na evropskom tržištu se očekuje u narednim sedmicama, a trenutno ovaj model svoje premijerno predstavljanje ima na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi.

- Za Škodu sigurnost je ključni prioritet i to se jednako odnosi i na novi model "octavia". Naš cilj je učiniti putovanje ugodnim i sigurnim koliko je god moguće za vozača i za putnike - ističe  Frank Welsch, član Uprave za tehnički razvoj u Škodi .

Sa velikim brojem sistema aktivne sigurnosti i nadopunjujućim sistemima pasivne siugurnosti,kako je dodao, nova "octavia"  je njihovo najsigurnije vozilo dosad.

Euro NCAP dodijelio je maksimalne ocijene za zaštitu odraslih putnika lociranih naprijed. "Škoda octavia" ostvarila je 93 posto poena u ovoj kategoriji.

Također, nova "škoda octavia"  je ostvarila veoma dobre rezultate u pogledu sigurnosti za djecu u vozilu.

Nova "škoda octavia" sadrži mnogobrojne aktivne sigurnosne sisteme koji su dosad bili rezervisani samo za višu klasu vozila. Ovo uključuje frontalni sigurnosni sistem asistenicije kočenja, sistem zadržavanja vozila u voznoj traci “lane assist“, sistem automatskog kočenja u slučaju nesreće, asistent zaštite putnika u slučaju sudara te sistem prepoznavanja umora vozača.

Ovi sistemi uveliko pomažu u sprečavanju udesa, odnosno posljedica za putnike i druge učesnike u sobraćaju. 303lg4