AutozonA

Stiže BMW sa prednjim pogonom

Automobili | 11:07

Najnovija potvrda da se kompanije tokom finansijske krize veoma lako odriču tradicije stiže iz BMW-a. Na Sajmu automobila u Parizu predstaviće nam praktični model serije 1 GT sa prednjim pogonom.


BMW je spreman da prekine tradiciju i da nam predstavi svoj prvi model koji nema pogon na zadnjim točkovima. Novi BMW, koji će najvjerovatnije biti nazvan Serija 1 GT, koristiće istu platformu kao i novi MINI (u prodaji od 2013. godine) i predstavljaće jeftiniju i ekonomičniju alternativu standardnom BMW-u Serije 1. 

Dr Klaus Draeger, član upravnog odbora BMW-a izjavio je da kompanija zna da napravi dobar automobil sa prednjim pogonom, koji će biti u stanju da veoma oštro prolazi kroz krivine tako da BMW sa prednjim pogonom definitivno stiže. Prednosti modela sa prednjim pogonom, koje u BMW-u nisu naglasili ovom prilikom, su bolja ponuda prostora kako u kabini tako i u prtljažniku. 

Da bi se razlikovao i od postojeće Serije 1 i od MINI-ja, novi model biće praktičniji i više u stilu MPV-a poput Mercedesove B klase. 

Nova MINI platforma lakša je od prethodne, iako je veća, pa će poslužiti za raznovrsne modele. Vozači BMW-a Serije 1 GT imaće višu poziciju za upravljačem nego vozači MINI-ja ili standardne jedinice za koje je rezervisan taj sportski osećaj niskog sjedenja.

Pod haubom će se naći trocilindrični i četvorocilindrični motori, ali prema rečima ljudi iz BMW-a, neće biti anemični. Čak će i 1.5 litarski trocilindrični dizel razvijati preko 100ks. 

Takođe, u ponudi će biti i 2.0 dizelaš kao i dva benzinca istih zapremina kao i dizeli. BMW je razvio sistem modularnih motora u cilju smanjenja troškova pa će 1.5 litarski trocilindrični motor dijeliti cilindre sa 3.0 šestocilindrašem. 

U Seriju 1 GT biće ugrađivani BMW-ovi šestosptepeni ručni i osmostepeni automatski mjenjači dok će u MINI nastaviti da se ugrađuju šestostepeni mjenjači kompanije ZF. 

505EČ-6