AutozonA

“Pežo HX 1“, automobil budućnosti

Automobili, Zanimljivosti | 11:53

Koncept HX 1 hibrid je automobil koji će poslužiti “Pežou“ da predstavi platformu za nove ideje u okviru projekta “Metarmofoza“, kojim kompanija želi da pokaže u kom smeru se kreću njena razmišljanja kada je u pitanju dizajn budućih modela koji bi zamenili postojeće.


Za razliku od većine automobila iz ove klase, HX 1 u osnovi je sportski karavan. Njegova elegantna, izdužena silueta, nadovezuje se na SR1 koncept iz 2010. godine. Sličnost ova dva prototipa očigledna je kod prednjeg dijela vozila - svjetlosnih grupa i maske hladnjaka. Na HX 1 vrata se otvaraju klizeći na gore, a kada se sva istovremeno otvore, otkrivaju da nedostaje B stub, čime se dobija dodatni prostor pri ulasku i izlasku putnika.
Karakteristika ovog koncepta jeste kratka hauba koja naprijed prelazi u vertikalno zasječen nos, dok se pozadi nastavlja na dugačko i veoma zakošeno vetrobransko staklo.
Na ovaj futuristički automobil montirane su posebne sedmokrake felge koje menjaju oblik pri većim brzinama, a takođe, pri brzini od 100 km/h zadnji spojler se izvlači, čime se poboljšava stabilnost u vožnji. Sa dužinom od 4953 mm, širinom od 1988 mm i visinom od samo 1374 mm, HX 1 je 14,5 cm duži, 4,5 cm širi i čak 8 cm niži od trenutno najvećeg Pežoa 508 SW.
HX 1 je opremljen “Pežoovim“ dizel-električnim hibrid 4 sistemom, koji se već ugrađuje u 3008-cu, a namijenjen je i budućem modelu 508 RXH. Ovaj hibrid se sastoji od 2,2-litarskog dizelaša sa 4 cilindra i 204 KS koji snagu prenosi na prednju osovinu pomoću 6-stepenog automatskog mijenjača i električnog agregata koji razvija 95 KS. Pri malim brzinama, HX 1 je moguće voziti samo na struju, a u “Pežou“ tvrde da je u tom slučaju autonomija kretanja oko 30 km.(vestionline) 303LLJ-2