AutozonA

"Opel moka" - mali terenac nastao od "korse"

Automobili | 11:26

Samo nekoliko sati posle premijere "bjuik enkora" na Salonu automobila u Detroitu, Opel je objavio i zvanične fotografije njegovog brata blizanca koji će se u Evropi zvati "moka".


Mali terenac sa pet sedišta izgleda veći nego što stvarno jeste - 4,28 metra između prednjeg i zadnjeg branika, dok je osnovna zapremina prtljažnika 533 litra. 
"Moka" je tehnološki izvedena iz "korse", a koristi "gama II" platformu, zajedno sa novom generacijom "ševroleta aveo". Kao što se i pretpostavljalo, "moku" će pokretati dva benzinca, atmosferski 1,6 sa 115 KS i 1,4 turbo sa 140 Ks, kao i turbo-dizelaš 1.7 CDTI sa 130 KS.  Svi motori su upareni sa šestostepenim ručnim mijenjačem, s tim da se verzije sa 1,4 turbo i 1.7 CDTi motorima mogu poručiti i sa šestostepenim automatskim mijenjačem. Također, kupcima će se nuditi verzije s pogonom na prednje točkove, odnosno sa 4x4 pogonom.
 
 Svjetska premijara "opel moke" zakazana je za mart i Salon automobila u Ženevi, dok bi prodaja trebalo da počne u posljednjem kvartalu 2012. godine.  303llj6